[TUT] Map Editor
Jan 30, 2015 14:58:35 GMT 1
Post by Exlero on Jan 30, 2015 14:58:35 GMT 1
Download link
Kratki uvod,par recenice i Map Editoru
× Ukratko ću vam malo pojasniti i reći par rečenica o MAP editoru:
Po meni je MAP Editor puno lakši i daje mi više funkcija sa tim "0.3e" i "0.3c" objektima. Ne treba vam puno vremena da se na njega navikneš jer je sličan MTA - mijenjanje kordinata i ostale stvari.
Otvaranje Map Editora
× Kako bi MAP editor pokrenuli i mogli koristiti, potrebno ga je otvoriti iz GTA foldera te kliknuti "LOAD" kada se MAP editor otvori. Kada ste sve to uradili, spremni ste za rad u MAP editoru.
Pomjeranje kamere
× Ako hoćete da pomjerate kameru držite desni klik miša + W, A, S, D (ovisno koju stranu hoćete).
Dodavanje objekata
× U gornjem desnom uglu imate tri opcije - Views, Objects, Movement - > vi ćete naravno izabrati "OBJECTS" te ispod objects kliknuti na "Add" te poslije kucati u "Search for" ime objekta koji ti treba ili kucati u "IDE Number" ID objekta, kada si našao objekat ideš na "Add" koji se nalazi odmah ispod "IDE Number".
Selektovanje objekata
× CTRL + klik mišem na objekat - izabrali ste objekat (defaultnu zgradu/kuću ili pak nešto drugo).
Pomjeranje objekata
× Objekte pomjerate tako što ćete kliknuti na njih i onda mišem pomjerati (ovisno da li vam je namješteno na Movement opcija 1 Movement Ground ili opcija 2 Movement Vertically) ili ih pomjerati sa tastaturom - strelice. (up, down, left, right).
Dizanje objekata
× Objekte možete dizati tako što ćete kliknuti na njih i onda mišem pomjerati (mora vam biti namještena Movement opcija 2 - Movement Vertically) - što znači da objekat pomjeraš vertikalno tj. dižeš ga i spuštaš ili pak možete koristiti CTRL + up ili down strelicu.
Brisanje objekata
× Objekte možete brisati tako što ćete kliknuti na njih mišem i onda pritisnuti "DELETE" u gornjem desnom kutu, ili pak izabrati "DELETE" opciju na tastaturi.
Evo ovdje imate sve objekte: www.gta-sarp.com/forums/showthread.php?46215-Object-IDs%28samp%29
Nadam se da sam nekome pomogao,ako nekome nesta nije jasno nema mi se obrati na PM.